zaterdag 25 juli 2015

Enkel een rugzak

Hoe komt een mens er toch bij haar boel te verkopen en met enkel een rugzak het onbekende in te duiken?
Hawel daar ging flink wat gepeins aan vooraf, bij deze: het begin van een nieuw avontuur!

Autopech

Autowrak in Lærdal
Het begon allemaal enkele maanden terug toen ik mijn auto ophaalde bij de garage na een groot onderhoud. Bij de factuur zat ook een bestek van onderdelen die dringend moesten vervangen worden, kostprijs: 1500€.
Enkele stressvolle dagen volgden, ik zou 2 jaar niet op reis kunnen gaan! Om gek van te worden! (Intussen herstelde een vriend hem voor 400€, sommige onderdelen bleken zelfs helemaal niet stuk te zijn! Garagisten, niet de eerlijkste mensen)

Alternatief reizen

Omgevallen hazelnootboom
helpen verder te groeien
Net in die periode nodigde Ilona me uit bij haar thuis. Ze vroeg me of ik niet overwoog alternatief te reizen, vb. via HelpX.net? In ruil voor een paar uurtjes werk krijg je eten en overnachting. Ik moest het idee eerst nog plaatsen, werken op vakantie?!
Maar gaandeweg begon ik er wel de positieve kanten van in te zien! Vooral het idee dat je met mensen aan dezelfde projecten zou werken waardoor je heel snel mensen leert kennen heeft me over de streep getrokken.

En zo gebeurde het dat ik 5 weken in Noorwegen vertoefde, de eerste plaats was eigenlijk wat minder en ter plaatse zocht ik een andere host, op 2 dagen tijd kon ik zo van locatie en werk veranderen.
Het gaf me een enorme boost dat ik een sprong kan maken naar het onbekende, en alsnog goed terecht te komen!

Ontmoetingen

Altijd iemand in de buurt voor gekke avonturen!
Smoothie-muesli ontbijt
Ik ontmoette mensen van over de hele wereld! Peru, Spanje, Verenigd Koninkrijk, Mexico, Canada, China, Zuid-Afrika, Tsjechië, Lithouwen, Italië, China en een heleboel Belgen (verdorie).
En hun verhalen dan! Zo ontmoette ik iemand die zo al 5 jaar niet meer thuis is geweest, iemand die elke dag naar zijn werk lift, een wildvreemde die me zijn kajak leende, iemand die van Noorwegen naar Zuid-Afrika wou fietsen maar uiteindelijk zonder fiets op het vliegtuig naar Noorwegen stapte om ... bij het dumpsterdiven in een container een weggegooide fiets te vinden, in perfecte staat!

De natuur daar, de mensen die ik ontmoette, de gesprekken die ik aanging, ... hebben me ertoe geduwd dieper te durven nadenken over wat ik al zo lang uitstelde: wat houdt me in België?



(On)zekerheden
Het begon me te dagen dat het hoofdzakelijk zekerheden zijn die me vastbinden; zeker diegene waarin geïnvesteerd werd zijn moeilijk los te laten;

  • Familie, vrienden
  • Diploma, vast werk, anciënniteit
  • Appartement, meubels, materiaal
  • Rijbewijs, auto
  • Vertrouwde en gekende plaatsen

Ik verlang steeds naar het volgende weekend, ongekende plaatsen te verkennen, meer buiten te zijn, ... Maar als deze zekerheden me ervan weerhouden langer te kunnen reizen dan 5 weken, en het dit is wat me op mijn plaats houdt ... is het het dan wel waard?

Door samen te werken, koken, eten, ontspannen en slapen leer je je medereizigers heel snel kennen. Toen ik hier over mijmerde werd ik gesterkt door opmerkingen van hun, want zo'n reis is niets minder dan intensief!

  • Never say no to adventure!
  • Everything in life is training
  • A mind that is stretched by a new experience can never go back to its old dimensions
  • Sometimes all these social pressures and pre-established conceptions of what we "must" do with our life are so terribly stocked inside us that we actually forget that we only get one (limited!) life and that we are free to do WHATEVER with it! we shouldn't waste not even a minute doing something we don't like or missing something that we could love! So many amazing things are waiting for you out there, I'm more than sure! you're an adventurous soul, so you shouldn't be locked in any jail but fly free :)

Als ik zo de eindsom opmaak is het onbekende zo uitnodigend dat ik geen seconde langer wacht! Al mijn hebben en houden vliegt de deur uit, inclusief ikzelf! Ik kan niet wachten om het onbekende aan de andere kant van de wereldbol te verkennen!
Nachtwandeling naar Trolltunga
Liefs,
Sarah

8 opmerkingen:

  1. Nu snap ik er al wat meer van :) Ik ben stieken toch wel een klein beetje jaloers op jou: je krijgt de kans èn je grijpt de kans om het avontuur in te duiken! Hopelijk kunnen we zo af en toe eens een update van je opvangen ;)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. :) Het is natuurlijk niet op korte tijd besloten, ben er al wat langer over aan het nadenken en anderzijds er ook stilletjes aan naartoe gegroeid steeds meer 'durf' te hebben ... Naar Hasselt verhuizen op zich was zeker al een aanloop, canyoning in Spanje een duw in de rug richting het avontuurlijke, steeds vaker alleen rondtrekken ... mijn collega's vroegen vandaag toevallig ook naar een blog, om te zien of ik nog niet opgegeten ben ofzo ... :D

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik volg je nu ook, goed dat je het op je andere blog liet weten :)

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Veel reisplezier, tklinkt als een heerlijk avontuur!

    BeantwoordenVerwijderen